Щедра золота осінь, в цьому році вирішила обдарувати дощиком, холодним вітерцем, а в деяких регіонах нашої держави - снігом. Проте на Миколаївщині погода досить непогана, подекуди проглядає сонечко, а на цьому тижні астрологи прогнозують потеплішання до 17 градусів вище нуля. Тому ймовірно, що більшість маршрутів вихідного дня пролягатиме до лісових масивів нашої області. Більшість з відвідувачів поспішатимуть наповнити свої кошики щедрими дарами лісу, а саме грибами. Між тим, слід зазначити, що дехто займається збиранням дикорослих грибів з метою продажу населенню, а тому у погоні за «виручкою», може нехтувати елементарними правилами збирання.
Отже, перед тим, як відправитесь у ліс чи купляти дикорослі гриби на ринку краще погортати спеціалізовану літературу. Пам’ятайте, помилися може навіть досвідчений збирач. А дітям, людям похилого віку та тим, які мають проблеми з кишково-шлунковим шляхом краще взагалі відмовитися від споживання грибів.
Під час збирання грибів не пошкодьте грибницю, зрізуйте гриб обережно, а місце зрізу накривайте підстилкою, щоб перешкодити висиханню грибниці у наступному році. Уникайте місць біля узбіччя доріг, сміттєзвалищ (гриби полюбляють такі місця) та місцях зливу нечистот.
Цікаво, що в спекотну суху погоду грибів більше у тіні, під деревами чи схилах між западинами і невеликими височинами, де досить волого і тепло. Зараз, грибники рекомендують шукати на сухих піднесених місцях, де менше вологи і земля краще прогрівається сонцем.
Гриб із плівкою та потовщанням внизу ніжки - отруйний. Якщо маєте, якісь сумніви, краще не кладіть його до своєї корзинки. Ліпше повернутися додому з порожніми руками ніж згодом рятувати своє життя та життя своїх близьких.
Крім того, пам’ятайте головний ворог лісу - сміття. Відправляючись у ліс запасіться усім необхідним. Термосом з гарячим чаєм, перекусом, візьміть ліхтарик та сірники, плед та головне, все це заберіть назад із собою, а сміття викиньте у спеціально відведених для цього місцях.
Насамкінець, кілька порад приготування. Після того, як ви помили і почистили гриби відваріть їх у двох водах. Воду злийте, а вже згодом приступайте до тушкування чи смаження. Якщо ви скуштувавши страву з дикорослих грибів відчули себе недобре, не займайтесь самолікування. Зверніться до лікарні! Якщо ви отруїлися, кожна хвилина може коштувати вам здоров’я чи життя.
Прес-служба МОУЛМГ.